Методична вказівка

18 Червня, 2024
0
0
Зміст

Методична вказівка

до практичних занять для студентів ННІ медсестринтсва

 

 ЗАНЯТТЯ № 5 (практичне 6 годин)

Теми:  1.КАРДІОТОНІЧНІ ЗАСОБИ (серцеві глікозиди–дигітоксин, дигоксин, целанід, настій трави горицвіту, строфантин, корглікон, не глікозидні кардіотонічні засоби – добутамін, дофамін).

2.ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ НЕДОСТАТНОСТІ КОРОНАРНОГО КРОВООБІГУ (нітрогліцерин, сустак, ізосорбіду динітрат,    ізосорбіду мононітрат, верапаміл, амлодипін, анаприлін, атенолол, метопролол, дипіридамол, дротаверин (но – шпа), валідол, триметазидин, АТФ-лонг)

               3.ПРОТИАРИТМІЧНІ ЗАСОБИ (хінідину сульфат, новокаїнамід, ксикаїн  (лідокаїн), тримекаїн, дифенін, етмозин, аймалін, етацизин, пропафенон (ритмілен), аспаркам (панангін), калію хлорид, магнію сульфат, анаприлін, атенолол, метопролол, талінолол, верапаміл, аміодарон (кордарон)

 

Мета: На основі знань фармакодинаміки і фармакокінетики серцевих глікозидів та сучасних кардіотонічних засобів, коронароактивних речовин, антиаритмічних та антигіпертензивних засобів вміти обгрунтувати їх застосування, здійснювати вибір в конкретній ситуації, виписувати в рецептах основні препарати цієї групи.

 

ПРОФЕСІЙНА ОРІЄНТАЦІЯ СТУДЕНТІВ

 

     Серцева недостатність (СН) є однією з найактуальніших проблем сучасної кардіології.  Понад 15 млн.  людей у всьому світі мають цю патологію.  Розповсюдженість хронічної СН у популяції становить 1-2 %, а в осіб старше 75 років – 6-11 %. Прогноз цього патологічного стану надзвичайно серйозний: середня тривалість життя після появи перших симптомів хронічної СН становить, незважаючи на лікування, в середньому 5 років. У хворих з тяжкою СН смертність сягає 50 % за рік – показник, значно вищий, ніж при більшості злоякісних новоутворів.  Тому пошук ефективних засобів, які б могли зменшити смертність таких хворих і покращити прогноз захворювання, триває.

Засоби, які належать до антиангінальних препаратів, повинні задовольняти такі вимоги: зменшувати кількість нападів стенокардії, покращуючи перебіг ішемічної хвороби серця, збільшувати толерантність хворих до фізичного навантаження, зменшувати їх смертність.  До найголовніших факторів ризику УХС належать гіпертензія, гіперхолестеринемія, куріння (“велика трійка”) та багато інших.  Розглядаючи лікування ІХС, необхідно виділяти такі основні його напрямки: знаття приступів стенокардії, їх попередження, лікування гострого інфаркту міокарда.  Відповідно до мети лікування застосовують різні засоби.

 

1.      Програма самопідготовки студентів до заняття.

Тема №1 практичного заняття. КАРДІОТОНІЧНІ ЗАСОБИ (серцеві глікозиди – дигітоксин, дигоксин, целанід, настій трави горицвіту, строфантин, корглікон, не глікозидні кардіотонічні засоби – добута мін, дофамін).

1.     Класифікація кардіотонічних засобів.

2.     Фармакологія неглікозидних кардіотонічних засобів.

3.     Рослини, які містять глікозиди.  Історія вивчення серцевих глікозидів.

4.     Хімічна структура серцевих глікозидів.  Роль глікону і аглікону в їх дії на серце.

5.     Фармакокінетика серцевих глікозидів.

6.     Кардіальна та екстракардіальна дія серцевих глікозидів.

7.     Механізм кардіотонічної дії серцевих глікозидів.

8.     Зміни електрокардіограми під впливом серцевих глікозидів.

9.     Суть терапевтичної дії серцевих глікозидів при серцевій недостатності.

10.   Порівняльна характеристика препаратів серцевих глікозидів.

11.   Показання до застосування серцевих глікозидів. Принципи призначення.

12.   Інтоксикація серцевими глікозидами, її лікування і профілактика.

Проаналізувати ситуації і відповісти на питання.

1. В клініку поступила хвора з хронічною серцево-судинною декомпенсацією ІІ ступеню як наслідок комбінованої вади  мітрального клапана з перевагою стенозу.  При поступленні в клініку відмічались задишка при незначному навантаженні, тяжкість в правому підребер’ї, зниження діурезу, порушення сну, слабість, набряки.  При аускультації легенів дихання жорстке, сухі і вологі хрипи, на рентгенограмі – значне розширення серця вправо; при аускультації над верхівкою прослуховується діастолічний шум.  Печінка збільшена і щільна, малоболюча, поверхня її рівна.  Селезінка не збільшена.  Які кардіотонічні засоби показані в даному випадку?

2. Хвора ревматизмом (неактивна фаза) з  хронічною серцево-судинною недостатністю ІІ-А стадії, зв’язаною з комбінованою вадою  серця, на протязі 3-х тижнів приймала дигітоксин в підтримуючих дозах.  Після значного фізичного навантаження стан погіршився, спостерігається задишка навіть в стані спокою, відмічається тяжкість в правому підребер’ї, зменшення діурезу, порушення сну, загальна слабість, виникли різко виражені набряки на нижніх кінцівках.  При огляді – акроціаноз, сухі і вологі хрипи в легенях, печінка виступає на 3-4 см з-під реберної дуги.  Хвора госпіталізована.  Діагностована гостра серцева недостатність.  Які препарати необхідно включити в комплексне лікування описаного стану?

 

Тема №2 практичного заняття. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ НЕДОСТАТНОСТІ КОРОНАРНОГО КРОВООБІГУ (нітрогліцерин, сустак, ізосорбіду динітрат,    ізосорбіду мононітрат, верапаміл, амлодипін, анаприлін, атенолол, метопролол, дипіридамол, дротаверин (но – шпа), валідол, триметазидин, АТФ -лонг)

1. Класифікація антиангінальних препаратів, їх загальна характеристика.

2. Фармакологія нітрогліцерину.

3.Нітрати пролонгованої дії, їх фармакодинаміка, механізм дії, застосування та побічна дія. Молсидомін.  

4.Особливості механізму дії та застосування β-адреноблокаторів та антагоністів іонів кальцію як антиангінальних засобів, побічна дія.

5. Основні принцип медикаментозного лікування гострого інфаркту міокарда

Проаналізувати ситуації і відповісти на питання:

1. 53-річний чоловік звернувся до лікаря зі скаргами на загрудинний біль, котрий виникає раптово на вулиці, по дорозі на роботу та при фізичному навантаженні. Хворіє протягом року.  Спочатку біль зникав, як тільки хворий зупинявся.  Останні 2 місяці хворий цей біль знімав за допомогою валідолу та нітрогліцерину.  Про наявність якого захворювання слід думати? Яка програма медикаментозного лікування даного хворого?

2. Хворий Р., 63 роки, поступив в кардіологічне відділення зі скаргами на сильний загрудинний біль з іррадіацією в ліву лопатку і руку, задишку, запаморочення, страх смерті.  Вдома застосовував валідол, ефекту не було. При огляді стан важкий тони серця приглушені, діяльність аритмічна.  В нижніх відділах легенів вислуховуються вологі дрібнопухирчасті хрипи.  На ЕКГ: ознаки гострої стадії інфаркту міокарда, шлуночкові екстрасистоли. АТ – 90/60 мм рт. ст.  При дослідженні крові відмічається схильність до підвищеного тромбоутворення.  За якими напрямками необхідно проводити лікування  даного хворого.

 

Тема №3 практичного заняття. ПРОТИАРИТМІЧНІ ЗАСОБИ (хінідину сульфат, новокаїнамід, ксикаїн  (лідокаїн), тримекаїн, дифенін, етмозин, аймалін, етацизин, пропафенон (ритмілен), аспаркам (панангін), калію хлорид, магнію сульфат, анаприлін, атенолол, метопролол, талінолол, верапаміл, аміодарон (кордарон)

1. Класифікація протиаритмічних препаратів.

2. Фармакологія хінідину та новокаїнаміду. 

3. Особливості протиаритмічної дії і застосування ксикаїну, дифеніну, етмозину та аймаліну.

4. Застосування β-адреноблокаторів і антагоністів іонів кальцію як антиаритмічних препаратів.

5. Аміодарон, механізм дії, застосування при аритміях серця, побічні ефекти.

6. Протиаритмічні властивості препаратів калію і магнію. 

 Проаналізувати ситуації і відповісти на питання:

Хворій з пароксизмальною тахікардією введено у вену новокаїнамід.  Приступ пароксизмальної тахікардії був знятий, але невдовзі з”явилися загальна слабість, холодний піт, затьмарення свідомості, АТ-60/30 мм рт. ст. Яка помилка була допущена при введенні препарату? Заходи з профілактики ускладнень.

 

Перевірити засвоєння матеріалу шляхом відповіді на такі питання (самоконтроль):

1.  В чому суть лікувальної дії добутаміну при серцевій недостатності?

2. Чим відрізняється вплив кардіотонічних засобів на діяльність серця від впливу адреналіну? кофеїну?

3.  Який механізм  лікувальної дії каптоприлу при серцевій недостатності?

4.  Який вид кумуляції характерний для серцевих глікозидів?

5. Які препарати серцевих глікозидів погано всмоктуються і частково руйнуються в кишечнику?  Який шлях введення для них найбільш раціональний?

6. Які характерні ознаки інтоксикації при передозуванні препаратів наперстянки?

7. Які фармакологічні властивості, крім кардіотонічної дії, характерні для серцевих глікозидів

8. Чому нітрогліцерин не можна застосовувати при підвищеному внутрішньочерепному тиску?

9. Яка негативна побічна дія характерна для нітрогліцерину?

10. З чим пов’язана терапевтична дія β-адреноблокаторів при коронарній недостатності?

11. Чому при ішемічній хворобі серця застосовують антагоністи іонів кальцію групи ніфедипіну?

12. Антиангінальна дія яких препаратів зв’язана з підвищенням продукції ендотеліального фактору релаксації судин?

13. Які протиаритмічні препарати показані при аритміях передсердного походження? шлуночкового походження?

14.  Які шляхи введення калію хлориду при серцевих аритміях?

15. Які протиаритмічні засоби ефективні при суправентрикулярних і шлуночкових серцевих аритміях?

16.  В чому суть аритмогенної дії протиаритмічних засобів?

17.  В чому полягає синдром відміни при застосуванні клофеліну?

18. Що обмежує застосування гангліоблокаторів для лікування гіпертонічної хвороби?

19. Які гіпотензивні засоби можуть викликати ортостатичну гіпотонію?

 

2. Зразки тестових завдань та ситуаційних задач.

1. У хворих на гіпертонічну хворобу після тривалого прийому еналаприлу можуть з’явитися такі побічні ефекти, крім:

A.        Закреп.

B.        Ортостатична гіпотонія.

C.        Кашель.

D.        Головний біль.

E.         Нудота.

2. Жінка 48 років звернулася до стоматолога із скаргами на кровотечу з ясен, що спостерігається після ранкового туалету. Із анамнезу було з’ясовано, що вона страждає на стенокардію  і  приймає декілька лікарських  препаратів. Який з них міг стати причиною кровотечі?

A.        Ацетилсаліцилова кислота.

B.        Нітрогліцерин.

C.        Верапаміл.

D.        Сустак.

E.         Валідол.

3. При  інфаркті  міокарду  була проведена нейролептанальгезія.  Який  препарат з  групи  нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом?

A.        Дроперидол

B.        Етаперазин

C.        Левомепромазин

D.        Клозапін

E.         Сульпірид

4. При гіпертонічному кризі хворому ввели магнію сульфат, в результаті чого настало різке зниження артеріального тиску. Введенням якого препарату можна запобігти побічні ефекти сульфату магнію?

A.        Кальцію хлорид

B.        Калію хлорид

C.        Трилон Б

D.        Натрію бромід

E.         Натрію сульфат

5. У хворого відмічене різке підвищення артеріального тиску. З метою невідкладної допомоги хворому внутрішньовенно ввели препарат, що викликав короткочасне підвищення тиску, який потім знизився. Визначте препарат.

A.        Клофелін

B.        Пгроній

C.        Магнію сульфат

D.        Дибазол

E.         Саралазин

6. Хворому на гіпертонічну хворобу з супутнім обструктивним бронхітом призначили гіпотензивний засіб. Через деякий час у пацієнта почали з’являтися напади ядухи, розвинулась виражена брадикардія. На ЕКГ відмічались ознаки порушення атріовентрікулярного проведення. При призначенні якого препарату найбільше імовірне зявлення подібних ефектів?

A.        Анаприлін

B.        Клофелін

C.        Корданум

D.        Верепаміл

E.         Резерпін

7. Хворий 60 років протягом 9 років хворіє на цукровий діабет, отримує для корекції гіперглікемії інсулінсеміленте. 10 днів тому почав лікування гіпертонічної хвороби. Через годину після прийому гіпотензивного препарату розвинулась гіпоглікемічна кома. Який з перелічених препаратів міг викликати подібне

A.        Каптоприл

B.        Празозин

C.        Верапаміл

D.        Анаприлін

E.         Ніфедипін

8. Хворий 60 років протягом 9 років хворіє на цукровий діабет, отримує для корекції гіперглікемії інсулін – семіленте. 10 днів тому почав лікування гіпертонічної хвороби анаприліном. Через годину після прийому гіпотензивного препарату розвинулась гіпоглікемічна кома. Який механізм виникнення гіпоглікемії за умови призначення анаприліна?

A.        Зменшення виділення г періоду напіввиведення глюкагону

B.        Пригнічеиня глікогенолізу

C.        Збільшення періоду напіввиведення інсуліну-семіленте

D.        Збільшення біодоступності інсуліну-семіленте

E.         Зменшення всмоктування глюкози

9. У хворого при комбінованій терапії хронічної серцевої недостатності дігитоксіном та фуросемідом розвинулась різка м’язова слабкість. Які електролітні порушення можна виявити в крові?

A.        Пперкальціємія

B.        Пперкаліємія

C.        Гіпокальціємія

D.        Гіпокаліємія

10. У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дігіталізації з’явились слідуючи симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

A.        Унітіол

B.        Налоксон

C.        Бемегрид

D.        Дипіроксим

E.         Атропіну сульфат

11. У   хворої  з   артеріальною   гіпертензією  розвинувся   приступ  бронхіальної  астми.   Який  з  нижчеперерахованих бронхолітичних засїбів може спровокувати гіпертензивну кризу?

A.        Беротек

B.        Сальбутамол

C.        Еуфілін

D.        Ефедрину гідрохлорид

E.         Ізадрин

12. Внаслідок інфаркту міокарда у хворого виникла шлуночкова аритмія. Серцевий ритм нормалізувався після введення проти аритмічного засобу з місцевоанестезуючою активністю. Який препарат введено?

A.        Панангін

B.        Анестезин

C.        Верапаміл

D.        Лідокаїн

E.         Анаприлін

1.В чому полягає синдром відміни при застосуванні клофеліну? Як можна попередити його виникнення ?

2.Відмітити побічні ефекти, котрі можуть  спостерігатися при застосуванні  анаприліну.                  1. Серцева недостатність. 2. Виражена брадикардія. 3. Пригнічення атріовентрикулярної провідності. 4. Ортостатична гіпотензія. 5. Підвищення тонусу бронхів. 6. Підвищення тонусу периферичних судин. 7. Тахікардія.

3.Визначити групу препаратів:  дія пов’язана зі зменшенням утворення ангіотензину ІІ, що веде до зниження активації ангіотензинових рецепторів судин і кори наднирниркових залоз. При цьому тонус судин знижується. Під впливом препарату гальмується  вивільнення мінералокортикоїду альдостерону, що сповільнює затримку Nа+ і зменшує об’єм екстрацелюлярної рідини, загальний периферичний опір судин.

4. У хворого на гіпертонічну хворобу при проведенні електрокардіографічного дослідження виявили тахіформу екстрасистолії. Вказати аптигіпертензивний засіб, який найбільш доцільно призначити даному хворому.

А. Анаприлін. В. Метилдофа.  С. Резерпін. D. Клофелін. Е. Дибазол.

3. Вірні відповіді на тестові завдання:

     1-А 2-А 3-А 4-А 5-А 6-А 7-Д 8-В 9-Д 10-А 11-Д 12-Д

 

4. Джерела інформації:

А- Основні:

1.Харкевич Д.А. Фармакология. М.: Медицина, 1999. –  С. 253. С. 265-279

2.Батрак Г.Е. (ред.). Фармакология. – Киев: Вища школа, 1980. – С. 183-190. С.  205-216

3.Справочник по клинической фармакологии и фармакотерапии (под ред. проф. И.С.Чекмана). – Киев: Здоров’я, 1986. – С. 311-319. С. 337-345

4.Машковский М.Д. Лекарственные средства. Медицина, 1984 (1985). –Т.1. – С. 109-132, 172, 206-285, 350, 396, 457-495; Т. II. – С. 49, 132, 397;  1998. Т.I С. 354-368. Т. І.  – С.  401-403, 412-425, 431, 295, 329, 146; 1998 –  Т. I. – С. 370-382, 384-413.

 

В- Додаткові:

1.Лекції з фармакології – “Засоби, що використовуються для лікування серцевої недостатності”.

2.Лекції з фармакології – теми “Коронароактивні засоби”, “Антиаритмічні засоби”.

3.Лекції з фармакології – тема “Антигіпертензивні засоби”.

4.Скакун М.П., Охримович Л.М., Білик Л. С.Невідкладні стани в терапевтичній практиці.  – Тернопіль, Укрмедкнига, 1998. –   С. 111 – 152. 

5.http://intranet.tdmu.edu.ua/tdmu/data/kafedra/education.php

 

5. Методика виконання практичної роботи:

-9.00-11.15 год. при 5-годинному занятті

Виконання практичної роботи відбувається згідно з „Методичними вказівками для студентів” з обовязковим висновком в кінці кожної роботи.

 

Тема № 1 практичного заняття. КАРДІОТОНІЧНІ ЗАСОБИ (серцеві глікозиди – дигітоксин, дигоксин, целанід, настій трави горицвіту, строфантин, корглікон, не глікозидні кардіотонічні засоби – добута мін, дофамін).

Робота 1.

1. Виписати в рецептах, вказати групову належність та показання до застосування таких препаратів: настій трави горицвіту, строфантин, добутамін, дигітоксин в таблетках.

2. Вкажіть 2 препарати серцевих глікозидів з найменшим латентним періодом.

3. Вкажіть основні терапевтичні ефекти (вибрати вірні відповіді) серцевих глікозидів за умов застосування при серцевій недостатності: збільшення ударного та хвилинного об’єму серця, збільшення швидкості кровотоку, зменшення швидкості кровотоку, зниження венозного тиску, збільшення венозного тиску, зменшення набряків, затримка рідини в організмі, збільшення діурезу, зменшення діурезу, зменшення задишки та ціанозу, брадикардія, аритмія.

Робота 2.

1. Визначити препарат: Пояснити механізм кардіотонічної дії

 Найбільш активний глікозид наперстянки пурпурової, погано розчинний у  воді, легко – в спирті; ефективний при прийомі всередину. В ШКТ всмоктується на 90–100 %.  Дія його починається через 2-4 години, тривалість ефекту – 2-3 тижні.  Глікозид має виражений кумулятивний ефект.  Застосовується при хронічній серцевій недостатності.

 

Тема № 2 практичного заняття. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ НЕДОСТАТНОСТІ КОРОНАРНОГО КРОВООБІГУ (нітрогліцерин, сустак, ізосорбіду динітрат,    ізосорбіду мононітрат, верапаміл, амлодипін, анаприлін, атенолол, метопролол, дипіридамол, дротаверин (но – шпа), валідол, триметазидин, АТФ -лонг)

Робота 1.

1. Виписати в рецептах, вказати групову належність і показання до застосування таких препаратів: нітрогліцерин в розчині спиртовому, нітронг, сустак-міте, сустак-форте.

2.  Назвати антиангінальний препарат, який блокує кальцієві канали.

 Робота 2.

 1.  Визначити препарат:

 Протиаритмічна активність зв’язана з блокадою β-адренорецепторів і ліквідацією впливів на серце адренергічної іннервації та циркулюючого в крові адреналіну.  При цьому пригнічується активність синусового вузла і ектопічних вогнищ в міокарді, провідність в передсердно-шлуночковому вузлі.  Застосовується для лікування стенокардії, порушень серцевого ритму, гіпертонічної хвороби.

 

Тема № 3 практичного заняття. ПРОТИАРИТМІЧНІ ЗАСОБИ (хінідину сульфат, новокаїнамід, ксикаїн  (лідокаїн), тримекаїн, дифенін, етмозин, аймалін, етацизин, пропафенон (ритмілен), аспаркам (панангін), калію хлорид, магнію сульфат, анаприлін, атенолол, метопролол, талінолол, верапаміл, аміодарон (кордарон)

Робота 1.

1. Виписати в рецептах, вказати групову належність і показання до застосування таких препаратів: лідокаїн, хінідину сульфат, анаприлін у таблетках, етмозин в ампулах.

2. Які протиаритмічні засоби належать до антагоністів іонів кальцію (вибрати вірні відповіді): а) лідокаїн; б) новокаїномід; в) хінідин; г) ніфедипін; д) аміодарон; е) верапаміл.

Робота 2.

1. Проаналізувати клінічну ситуацію: 

Хворій з пароксизмальною тахікардією введено у вену новокаїнамід.  Приступ пароксизмальної тахікардії був знятий, але невдовзі з”явилися загальна слабість, холодний піт, затьмарення свідомості, АТ-60/30 мм рт. ст. Яка помилка була допущена при введенні препарату? Заходи з профілактики ускладнень.

2. Визначити засоби, найбільш доцільні для використання в таких ситуаціях:

а)  для зняття приступу пароксизмальної тахікардії;

б)  при шлуночковій екстрасистолії, яка виникла на фоні гострого інфаркту міокарда.

в) при аритмії, що пов’язана з передозуванням препаратів серцевих глікозидів;

д) при атріо-вентрикулярній блокаді, що зв’язана з підвищенням тонусу блукаючого нерва.

 

6. Семінарське обговорення теоретичних питань і практичної роботи:

-11.45 -13.15 год при 6-годинному занятті.

 

7. Вихідний рівень знань та вмінь перевіряється шляхом розвязування ситуаційних завдань з кожної теми, відповідями на тести  типу «Крок», конструктивні запитання тощо

 

8. Студент повинен знати: (основні теоретичні питання тем)

1.Класифікація кардіотонічних засобів.

2.Фармакологія неглікозидних кардіотонічних засобів.

3.Рослини, які містять глікозиди.  Історія вивчення серцевих глікозидів.

4.Хімічна структура серцевих глікозидів.  Роль глікону і аглікону в їх дії на серце.

5.Фармакокінетика серцевих глікозидів.

6.Кардіальна та екстракардіальна дія серцевих глікозидів.

7.Механізм кардіотонічної дії серцевих глікозидів.

8.Зміни електрокардіограми під впливом серцевих глікозидів.

9.Суть терапевтичної дії серцевих глікозидів при серцевій недостатності.

10.Порівняльна характеристика препаратів серцевих глікозидів.

11.Показання до застосування серцевих глікозидів. Принципи призначення.

12.Інтоксикація серцевими глікозидами, її лікування і профілактика.

13.Класифікація антиангінальних препаратів, їх загальна характеристика.

14.Фармакологія нітрогліцерину.

15.Нітрати пролонгованої дії, їх фармакодинаміка, механізм дії, застосування та побічна дія. молсидомін.  

16.Особливості механізму дії та застосування β-адреноблокаторів та антагоністів іонів кальцію як антиангінальних засобів, побічна дія.

17.Основні принцип медикаментозного лікування гострого інфаркту міокарда

18.Класифікація протиаритмічних препаратів.

19.Фармакологія хінідину та новокаїнаміду. 

20.Особливості протиаритмічної дії і застосування ксикаїну, дифеніну, етмозину та аймаліну.

21.Застосування β-адреноблокаторів і антагоністів іонів кальцію як антиаритмічних препаратів.

22.Аміодарон, механізм дії, застосування при аритміях серця, побічні ефекти.

23.Протиаритмічні властивості препаратів калію і магнію. 

 

9. Студент повинен вміти:

На основі знань фармакодинаміки і фармакокінетики серцевих глікозидів та сучасних кардіотонічних засобів, коронароактивних речовин. Антиаритмічних та антигіпертензивних засобів вміти обгрунтувати їх застосування, здійснювати вибір в конкретній ситуації, виписувати в рецептах основні препарати цієї групи, надати допомогу при гострому інфаркті міокарда, набряку легень. 

 

Методичну вказівку склала доц. О.М. Олещук

Обговорено і затверджено на засіданні кафедри

28 серпня 2012 р. протокол № 1

Переглянуто і затверджено на засіданні кафедри

__________200_ р. протокол № ___

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Приєднуйся до нас!
Підписатись на новини:
Наші соц мережі